Agregaty chłodnicze mają za zadanie generowanie i utrzymywanie pożądanej temperatury wewnątrz porządanego pomieszczenia.
W zależności od konkretnych potrzeb agregaty chłodnicze wykorzystywane są między innymi w instalacjach:
- chłodni warzyw i owoców,
- mroźni hurtowni mięs i ryb,
- magazynów zlokalizowanych w sklepach spożywczych wymagających stałej temperatury.
Agregaty chłodnicze możemy oodzielić na trzy rodzaje:
- agregaty skraplające - sprawdzają się w najbardziej wymagających warunkach - w barach, restauracjach czy chłodniach,
- agregaty absorbcyjne - idealne do zagospodarowania ciepła technologicznego powstającego w zakładach produkcyjnych,
- agregaty wody lodowej - stosowane w sklepach i centrach handlowych.
Niezależnie od typu agregatu chłodniczgo ich schemat działania jest taki sam: czynnik chłodniczy o niskim ciśnieniu i niskiej temperaturze przechodząc przez parownik odbiera znajdujące się w jego otoczeniu ciepło, dzięki czemu ochładza pomieszczenie, ale sam się podgrzewa. Przechodzi do agregatu, gdzie zostaje sprężony, przez co jego temperatura dalej wzrasta. Stamtąd trafia do skraplacza, gdzie ulega skropleniu, oddając ciepło do otoczenia zewnętrznego. Przepływając przez zawór dławiący wraca do parametrów z początku cyklu i może ponownie przyjąć ciepło otoczenia w parowniku.
Proces ten wykorzystać można do schłodzenia dosłownie każdej przestrzeni - zarówno mieszkalnej, użytkowej, produkcyjnej, magazynowej.
Doświadczenie pracowników naszej firmy pozwala dobrać nabardziej efektywne rozwiązania wykorzystujące agregaty chlodnicze w zależności od potrzeb klienta.