Klimatyzacja w lokalach gastronomicznych – jak zapewnić komfort klientom?

Klimatyzacja w lokalach gastronomicznych – jak zapewnić komfort klientom?

Restauracja, bar czy kawiarnia to miejsca, których klient oprócz doznań smakowych, poszukuje także warunków sprzyjających odpoczynkowi. O wiele przyjemniej spędza się czas w miejscu, gdzie panuje komfort termiczny, zwłaszcza gdy na zewnątrz upał, a od wewnątrz atmosferę podgrzewają urządzenia służące do gotowania, pieczenia czy smażenia. Również mnogość zapachów, dobiegających z zaplecza, może się stać uciążliwa dla gości. Dlatego warto zadbać o wysokiej jakości urządzenia klimatyzacyjne, które zapewnią zarówno odpowiednią temperaturę, jak i oczyszczenie powietrza i pozbawienie go niechcianych woni. 

 

Czym powinna charakteryzować się klimatyzacja przeznaczona dla lokalu gastronomicznego?

 

Obiekt gastronomiczny to na ogół budynek o dużej powierzchni, podzielony na kilka obszarów. Należy pamiętać, że odpowiednie warunki temperaturowe panować muszą nie tylko w sali przeznaczonej dla gości. Jeśli nie zadbamy o nie w pomieszczeniach kuchennych oraz w magazynach, będą one wpływać negatywnie na komfort termiczny całego lokalu. Dlatego ważne jest, aby dobrać urządzenie o wysokiej wydajności, z niezależnym sterowaniem umożliwiającym odpowiednią regulację temperatury w każdym z pomieszczeń. 

Komfort gości to jednak nie tylko temperatura. Pracujący klimatyzator nie może zakłócać ich rozmów lub komunikacji z obsługą. Dlatego w lokalu gastronomicznym należy instalować urządzenia ciche, niegenerujące nadmiernego hałasu. Istotną cechą jest też ich estetyczny wygląd. Restauracja czy kawiarnia to miejsce, gdzie chcemy także nacieszyć oczy pięknem wystroju i harmonią przestrzeni. 

Warunki w pomieszczeniu powinny być zawsze dopasowane do ilości przebywających tam ludzi. Dlatego warto zainwestować w system wyposażony w czujniki obecności. Będzie on w stanie samodzielnie regulować swoją pracę, załączając się w odpowiednim czasie w określonych strefach i optymalnie regulując intensywność chłodzenia.

 

Systemy klimatyzacji, które najlepiej sprawdzą się w gastronomii

 

W obiektach gastronomicznych najlepiej sprawdzi się klimatyzacja typu multisplit, składająca się z jednej jednostki zewnętrznej i kilku wewnętrznych. Gwarantuje ona szerokie możliwości konfiguracji, cichą pracę urządzeń, a przy okazji niższe zużycie energii. W tym systemie pracować mogą klimatyzatory:

  • kasetonowe – równomiernie rozprowadzające schłodzone powietrze we wszystkich kierunkach, 
  • naścienne – niezabierające cennego miejsca na stoliki i krzesła w sali jadalnej, 
  • przypodłogowo-podsufitowe, które sprawdzą się tam, gdzie nie można zastosować dwóch poprzednich rozwiązań. 

Niezależnie, na jaki rodzaj klimatyzatorów zdecyduje się właściciel lokalu, zawsze polecane są urządzenia umożliwiające oczyszczanie powietrza i regulację jego wilgotności. Te dwa parametry, wraz z optymalną temperaturą, są gwarancją komfortu klientów i zachętą do ponownego odwiedzenia danej restauracji, kawiarni czy bistro. 

Najnowsze wpisy

Projekt i realizacja: GeminiSoftnet | Tworzenie stron: Zobacz >> | Pozycjonowanie stron: Zobacz >>
Copyright © 2025 e-klimex.pl Wszelkie prawa zastrzeżone.