Restauracja, bar czy kawiarnia to miejsca, których klient oprócz doznań smakowych, poszukuje także warunków sprzyjających odpoczynkowi. O wiele przyjemniej spędza się czas w miejscu, gdzie panuje komfort termiczny, zwłaszcza gdy na zewnątrz upał, a od wewnątrz atmosferę podgrzewają urządzenia służące do gotowania, pieczenia czy smażenia. Również mnogość zapachów, dobiegających z zaplecza, może się stać uciążliwa dla gości. Dlatego warto zadbać o wysokiej jakości urządzenia klimatyzacyjne, które zapewnią zarówno odpowiednią temperaturę, jak i oczyszczenie powietrza i pozbawienie go niechcianych woni.
Czym powinna charakteryzować się klimatyzacja przeznaczona dla lokalu gastronomicznego?
Obiekt gastronomiczny to na ogół budynek o dużej powierzchni, podzielony na kilka obszarów. Należy pamiętać, że odpowiednie warunki temperaturowe panować muszą nie tylko w sali przeznaczonej dla gości. Jeśli nie zadbamy o nie w pomieszczeniach kuchennych oraz w magazynach, będą one wpływać negatywnie na komfort termiczny całego lokalu. Dlatego ważne jest, aby dobrać urządzenie o wysokiej wydajności, z niezależnym sterowaniem umożliwiającym odpowiednią regulację temperatury w każdym z pomieszczeń.
Komfort gości to jednak nie tylko temperatura. Pracujący klimatyzator nie może zakłócać ich rozmów lub komunikacji z obsługą. Dlatego w lokalu gastronomicznym należy instalować urządzenia ciche, niegenerujące nadmiernego hałasu. Istotną cechą jest też ich estetyczny wygląd. Restauracja czy kawiarnia to miejsce, gdzie chcemy także nacieszyć oczy pięknem wystroju i harmonią przestrzeni.
Warunki w pomieszczeniu powinny być zawsze dopasowane do ilości przebywających tam ludzi. Dlatego warto zainwestować w system wyposażony w czujniki obecności. Będzie on w stanie samodzielnie regulować swoją pracę, załączając się w odpowiednim czasie w określonych strefach i optymalnie regulując intensywność chłodzenia.
Systemy klimatyzacji, które najlepiej sprawdzą się w gastronomii
W obiektach gastronomicznych najlepiej sprawdzi się klimatyzacja typu multisplit, składająca się z jednej jednostki zewnętrznej i kilku wewnętrznych. Gwarantuje ona szerokie możliwości konfiguracji, cichą pracę urządzeń, a przy okazji niższe zużycie energii. W tym systemie pracować mogą klimatyzatory:
- kasetonowe – równomiernie rozprowadzające schłodzone powietrze we wszystkich kierunkach,
- naścienne – niezabierające cennego miejsca na stoliki i krzesła w sali jadalnej,
- przypodłogowo-podsufitowe, które sprawdzą się tam, gdzie nie można zastosować dwóch poprzednich rozwiązań.
Niezależnie, na jaki rodzaj klimatyzatorów zdecyduje się właściciel lokalu, zawsze polecane są urządzenia umożliwiające oczyszczanie powietrza i regulację jego wilgotności. Te dwa parametry, wraz z optymalną temperaturą, są gwarancją komfortu klientów i zachętą do ponownego odwiedzenia danej restauracji, kawiarni czy bistro.